Numerorakkaus

 

Talousihmiset rakastavat numeroita. Toisinaan talousihmiset toki myös vihaavat numeroita. Etenkin sitä dataa, joka ei muodostakaan loogisesti ymmärrettäviä kokonaisuuksia. Jossa on virheitä. Talousihmisten voi olla vaikea saada puetuksi sanoiksi sitä, kuinka he hahmottavat maailmaa numeroiden ja faktojen kautta. Luvut eivät valehtele eivätkä selittele. Lukujen avulla voi perustella päätökset. Luvut antavat ymmärrystä ja numerot kertovat omalla kielellään sen, mitä taloudessa tapahtuu. Luvut ovat ihania ja selkeitä!

 

Luvut eivät kuitenkaan kerro kaikkea. Luvut viestivät toki pidemmällä aikavälillä kuitenkin sen, jos yrityksessä asiat eivät toimi. Liian usein kuukausittaiset talousraportit ovat vain katsaus menneeseen. Ennustaminen on toki aina vaikeaa, mutta ennustaminen on mahdotonta, jos hiljaiset signaalit jäävät kuulematta. Tai jos johdolle ei kaikkea uskalleta kertoa. Asiakkaiden käyttäytymisen pienetkin muutokset on havaittava nopeasti. Muutoin luvut muuttuvat punaisiksi, eivätkä tällä kertaa rakkaudesta.

 

Oma suhtautumiseni lukuihin elämäni aikana on vaihdellut. Kauppatieteen maisterin opintojen aikana muistan urahaaveenani Business Controllerin työnkuvauksen. Gradutyössäni tutkin kuitenkin kuluttajakäyttäytymistä verkossa tieteellisen julkaisun arvoisesti. Työssäni kuitenkin pääsin syventymään lukujen ja raporttien maailmaan. Rakastuin Exceliin niin, että olin niitä, jotka julistivat Pivotin pelastavan maailman! Ja kuitenkin tuo rakkaus arkistui ja hiipui, ja tilalle nousi uusi rakkaus, ihmisten kehittäminen ja motivointi.

 

Löysin viime kevään numerorakkauteni uudelleen. Yllätyin itsekin, kuinka nautin tuloslaskelmista. Toimin yritysneuvonnassa COVID-19-pandemian pahimpana aikana, ja pääsin näkemään satoja tilinpäätöksiä. Jokainen niistä kertoi tarinaa. Ja jokaisesta olin uteliaan kiinnostunut. Työn paras hetki oli uusi tilinpäätös edessäni. Kun tilinpäätöksiä hetken katselee, ne alkavat kertoa tarinaansa. Joskus herättävät ihmetystä, toisinaan kaipaavat selitystä, mutta aina ne kertovat enemmän, kuin jos niihin suhtautuisi pelkkinä lukuina.

 

Jotta löytäisit rakkauden numeroihin, muista seuraavat:

  1. Numerot eivät ole kvanttifysiikkaa. Numerot ovat vain numeroita, eivätkä ne ole itsessään vaikeita. Vaikeaksi numeroissa tekee suhtautumisemme niihin. Pelkäämme, ettemme ymmärrä.
  2. Numerot eivät kerro koko totuutta. Numerot ovat vain seuraus siitä, kuinka henkilöstö on motivoitunutta ja innostunutta, kehittää uutta, ja palvelee asiakkaitaan. Keskity oleellisimpiin asioihin.
  3. Numeroita ei tule vähätellä. Lukuja tulee kuitenkin seurata, sillä ne kuitenkin kertovat totuuden yrityksen menestyksestä. Luvut pitää olla kunnossa, kun haetaan rahoitusta tai muuta tukea.

Toivon, että sinäkin löydät rakkauden numeroihin! Numerot vaan on niin ihania 😊

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly